Wat is DMR ?

Bron : http://ham-dmr.be

 

De DMR standaard gebruikt een kanaal afstand (channel spacing) van 12,5 kHz. Dit is ook de standaard meest smalbandige frequentie die men kan verkregen worden voor analoge radio communicatie. De DMR standaard kan dus perfect werken in de plaats van een oude analoge installatie. DMR heeft moduleert alle audio en data in 4 level FSK (4-FSK). DMR standaard kan verdeeld worden in TDMA (Time Division Multiple Access) of FDMA (Frequency Division Multiple Access). De eerste is de meest populaire methode daar de installatie (repeaters/filters/duplexers) eenvoudiger en goedkoper is.

Al heel wat merken zijn gestart met fabriceren van dit type toestellen: Hytera (meest interessant voor Ham-radio), Motorola, Vertex/Yaesu, Tait, Selex, Simoco, …

Voordelen t.o.v. analoog

  • Digitale audio kwaliteit, geen ruis wanneer signaal verminderd / Geen wind of achtergrond geluid in de micro (digitale filters)
  • 2 gesprekskanalen (of data) mogelijk op 1 frequentie. (simplex en via repeater, alles binnen dezelfde 12,5kHz als NFM) (goedkoper, 1 frequentie aanvragen ipv 2 voor hetzelfde aantal kanalen) Op de repeater kan op timeslot 1 (TS1) een nationaal gesprek actief zijn terwijl er andere mensen TS2 gebruiken voor een lokaal gesprek met iemand op dezelfde repeater.
  • Privé/groep/iedereen oproepen
  • Digitale extra data mogelijkheden (GPS(LP)/tekst berichten(TM)/overzicht active leden(RRS)/controle services/data modem, en nog veel meer!)
  • Over het internet koppelen van repeaters

 

Praktisch :

Een DMR repeater heeft 2 timeslots, dit wil zeggen dat in 1 draaggolf er continu geswitcht word tussen 2 aparte ‘kanalen’, die gelijktijdig in de lucht zijn.

Deze TimeSlots kunnen op verschillende manieren ingesteld en gekoppeld worden. Hiervoor wordt er met TalkGroups (Gespreksgroep, kortweg TG) gewerkt.

Het idee is dat elk gesprek dat je voert, zich in een gespreksgroep moet bevinden. Naast je stem stuur je dus niet alleen een keuze voor tijdslot mee, maar ook een keuze voor gespreksgroep.

Deze gespreksgroepen hebben in het wereldwijde DMR netwerk verschillende nummers, en zijn logisch opgebouwd per werelddeel, land, streek en taal. Afhankelijk van het land, de regio en de streek hebben sysops van repeaters en het netwerk de mogelijkheid om bepaalde gespreksgroepen te routeren naar het wereldwijde netwerk, te groeperen of lokaal te houden op 1 repeater.

Als je zendt op een bepaalde gespreksgroep, moet je tegenpartij ook uitdrukkelijk luisteren naar deze gespreksgroep om je gesprek te horen. Dit kan op verschillende manieren:

  • de tegenpartij kan zijn toestel ingesteld hebben op het juiste tijdslot en dezelfde gespreksgroep in zijn zogenaamde RX-lijst hebben opgenomen
  • de tegenpartij kan net ook uitgezonden hebben op dezelfde gespreksgroep, zijn PTT toets net gelost hebben, maar het gesprek is nog niet tot een “Call End” gekomen

Indien de gekozen gespreksgroep een “op aanvraag” gespreksgroep is, moet de tegenpartij ook de gekozen gespreksgroep actief gemaakt hebben op de repeater waarmee hij verbonden is.

In België hebben we een nationaal oproepgroep en 3 regionale oproepgroepen waar je mekaar kan terugvinden en korte gesprekken houden, en 6 aparte gesprekgroepen waar je langere gesprekken naar wens kunt voort zetten, om de regionale of nationale groepen vrij te houden.

De technologie van DMR maakt het op deze manier mogelijk om (mits beperkingen) meerdere groepsgesprekken tegelijk naast mekaar te voeren zonder mekaar te hinderen.

 

Belgische gespreksgroepen

Een lijst van Belgische gespreksgroepen

Nummer Gespreksgroep Omschrijving Tijdslot Statisch/On Demand
206 België Algemene, nationale oproepgroep, hoorbaar op alle Belgische Brandmeister repeaters.
Vanaf 1 maart enkel geactiveerd voor B-EARS noodgevallen & oefeningen.
1 Statisch
2061 België, Noord Regionale oproepgroep 1 Statisch op noordelijke repeaters, Op Aanvraag op zuidelijke repeaters
2062 België, Zuid Regionale oproepgroep 1 Statisch op zuidelijke repeaters, Op Aanvraag  op noordelijke repeaters
2063 België, Oost Regionale oproepgroep 1 Op Aanvraag
2064 België on-demand groep 4 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
2065 België on-demand groep 5 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
2066 België on-demand groep 6 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
2067 België on-demand groep 7 Gesprekskanaal 2 Op Aanvraag
2068 België on-demand groep 8 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
2069 België on-demand groep 9 Gespreksgroep 2 Op Aanvraag
9 Lokaal Lokale gespreksgroep, enkel bereikbaar voor gebruikers die rechtstreeks verbinding kunnen maken met de repeater 2 Statisch
  • Statisch: De gespreksgroep is altijd beschikbaar; indien een station een uitzending doet op deze gespreksgroep, zullen alle repeaters deze uitzending uitzenden op deze gespreksgroep in dit tijdslot
  • Op Aanvraag: de gespreksgroep wordt enkel uitgezonden indien een gebruiker deze gespreksgroep heeft geactiveerd. Dit kan u door op de gekozen gespreksgroep uit te zenden (PTT induwen). De repeater waarnaar u zend zal contact leggen met het netwerk en alle volgende uitzendingen op de door u gekozen gespreksgroep uitzenden voor de komende 5 minuten, geteld vanaf de laatste keer dat u de PTT-toets induwde.

Gezien nationale gespreksgroepen een groot aantal repeaters opent, is het wenselijk om bij een gesprek met beperkte deelnemers uit te wijken naar een specifiekere gespreksgroep. Hiermee blijft de nationale gespreksgroep vrij voor nieuwe contacten. Zo kan u uw gesprekspartners tijdens een QSO in gespreksgroep 206X vragen om bijvoorbeeld over te schakelen naar gespreksgroep 2064, zodat de gespreksgroep 206X vrij komt voor andere gebruikers en uw uw gesprek kan verder zetten in gespreksgroep 2064.

Buitenlandse gespreksgroepen

Een niet volledige lijst van buitenlandse gespreksgroepen, allen Op Aanvraag beschikbaar

Nummer Gespreksgroep Tijdslot
91 Wereldwijd 2
92 Europa 2
920 Duitstalig, wereldwijd 2
921 Franstalig, Europa 2
922 Nederlands, Europa 2
911 Franstalig, wereldwijd 2
9990 Parrot (“Echo”) 2