DMR, de eerste stappen

Intussen draait de repeater al enkele jaren zonder problemen.

Dstar is een beetje op de achtergrond geraakt door de opkomst van DMR.

De DMR standaard gebruikt een kanaal afstand (channel spacing) van 12,5 kHz. Dit is ook de standaard meest smalbandige frequentie die men kan verkregen worden voor analoge radio communicatie. De DMR standaard kan dus perfect werken in de plaats van een oude analoge installatie. DMR heeft moduleert alle audio en data in 4 level FSK (4-FSK). DMR standaard kan verdeeld worden in TDMA (Time Division Multiple Access) of FDMA (Frequency Division Multiple Access). De eerste is de meest populaire methode daar de installatie (repeaters/filters/duplexers) eenvoudiger en goedkoper is.

Maar, doordat dit voor de professionele markt ontworpen is, was er in het begin géén plaats voor zelfbouw, waardoor dit voor ons (ON6ZG & ON8AR) niet interessant is. Intussen hebben een aantal amateurs een nieuw management systeem opgezet met per land een master server waar het gebruik van zelfbouw logica wél in toegestaan is. dit systeem is gekend onder de naam ‘Brandmeister’.

Ikzelf (ON8AR) ben dan op die zelfbouw kar gesprongen, heb me de nodige hardware aangeschaft, en we zijn begonnen met de eerste testen om ON0LN ook op DMR en andere digitale systemen te krijgen.

De logica bestaat uit :

– Raspberry Pi 2 met Debian Jessie lite & MMDVMHost software

– Arduino due met ZUM extention board, met MMDVM firmware voor besturing van de transceiver

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.